Gå til hovedindhold

Bæredygtig kantinedrift: Millum-kunde kåret til Årets storkøkken under Matprisen 2023

Millum har stolt sponsoreret Matprisen i seks år. I år var det en ekstra glædelig oplevelse, da Coor, der bruger vores indkøbssystem med CO2-kalkulator, madspildsberegning og menuplanlægning i alle deres norske kantiner, blev kåret som Årets storkøkken. Vi tog en snak med bæredygtighedsansvarlig for Food and Beverage hos Coor, Marianne Hayes Antonsen, for at høre mere om deres bæredygtighedsarbejde og rejsen mod at vinde denne pris.

Af: Una Tingvik Haave 29.11.2023 14:42

Foto: Coor. Marianne Hayes Antonsen og Helle Christensen.
Foto: Coor. Marianne Hayes Antonsen og Helle Christensen.

Bedst inden for grøn kantinedrift

Antonsen udtrykker stolthed og glæde over, at Coor har modtaget titlen Årets Storkøkken, en anerkendelse der bekræfter deres indsats og forpligtelse til bæredygtighed.

Det er vigtigt at kunne slå sig selv på brystet og sige, at vi er bedst inden for bæredygtighed - det har vi nu bevist.

Marianne Hayes Antonsen

Forretningsudvikler bæredygtighed

Stort fokus på at reducere klimaaftrykket fra mad

Antonsen fortæller yderligere, at Coor har sat sig et mål om at blive klimaneutrale inden 2040. For at opnå dette mål skal de blandt andet reducere kødforbruget i kantinerne.

Vi i kantinesektoren er helt nødt til at tage radikale skridt i forhold til, hvad vi serverer. Uanset om vi vil det eller ej, skal kødforbruget ned, og vi skal have mere fisk og grøntsagsretter ind.

Marianne Hayes Antonsen

Kødreduktion er ikke det eneste fokusområde for Coor. De har også igangsat en række andre bæredygtighedsinitiativer.

Vi havde en stor gennemgang af de kemikalier, vi bruger i kantinedriften, så cirka 80% af vores kemikalier er nu svanemærkede, og det er meget godt. Derudover arbejder vi også på, at råvarerne skal være norske produkter. Vi er meget optagede af, at når vi først skal købe noget, især inden for kød, skal det være norsk. Inden for fisk skal det være certificeret.

Marianne Hayes Antonsen

Derudover har Coors kantiner stort fokus på at reducere madspild. Efter at have sat et ambitiøst mål i 2017 om at reducere madspildet med 20% inden 2020, en milepæl de stolt opnåede, har de nu øget deres ambitioner endnu mere. Med sigte på 2030 har Coor sat sig et mål om at reducere madspildet med hele 50%. For at realisere dette mål bruger de Millums modul til registrering af madspild.

Fremtidsvisionen her er, at vi skal koble madspildet med vores indkøb, så vi kan få volumenet af alle indkøb målt mod madspildet, for så har du virkelig fået total oversigt over alt.

Marianne Hayes Antonsen

Coor bruger også Millums CO2-kalkulator til at beregne og vise klimaaftrykket for hver ret og menu. Denne information tilføjes desuden til menuerne, hvilket øger bevidstheden om miljøeffekten af kundernes madvalg.

På denne måde kan vi beregne klimaaftrykket for alle opskrifter, vi laver. Det er vigtigt for vores ansatte, og det er vigtigt for kunderne at få en forståelse af, hvad en middag med kødboller giver i forhold til en middag, der er rent plantebaseret.

Marianne Hayes Antonsen

Skal bruge prisen til fulde

Antonsen understreger, at at blive kåret som Årets storkøkken repræsenterer mere end bare en bekræftelse af deres succesfulde indsats inden for bæredygtig kantinedrift. De håber, at denne anerkendelse vil styrke deres position og give dem en fordel i kommende forretningsforhandlinger.

Det er virkelig vigtigt for os i kommende udbud, at vi har vundet denne pris. Vi skal bruge den til fulde.

Marianne Hayes Antonsen