Gå til hovedindhold

6 funktioner, der gør indkøb til storkøkkener enklere og billigere

At forenkle indkøb er en vigtig del af hotel- og restaurantdriften, men der er mange andre ting, man må tage hensyn til, inden man kommer så langt som til varebestillingen. Med Millum får du et indkøbssystem og en række andre værktøjer, der skal bruges til at drive et effektivt storkøkken.

Af: Una Tingvik Haave 26.05.2023 13:23

Kvinnelig kokk og servitør med ipad og kalkulator

Beregn CO2-aftrykket af maden med CO2-kalkulator

Bæredygtighed har længe været et vigtigt tema inden for foodservice-branchen. De fleste hoteller og restauranter har derfor i dag sat deres egne bæredygtighedsmål, som de arbejder henimod. For at nå dem er det først og fremmest vigtigt at være bevidst om sit eget klimaaftryk.

Da Millum indså, hvor vigtigt det var for aktører i branchen at få overblik over eget klimaaftryk, udviklede de en CO2-kalkulator med data fra RISE, som giver overblik over CO2-aftrykket i en menu, pr. portion og på varelinjeniveau. Niveauskalaen, der bruges, har niveauerne grønt, gult, orange og rødt, der vises som et bladikon – hvor grønt er bedst, og rødt er værst for miljøet. Med dette hjælpemiddel bliver det enkelt for kokkene at sammenligne aftrykket af forskellige retter og menuer og dermed kunne træffe velinformerede valg.

Vi håber, at systemet baseret på farvegraduering vil være en god løsning for brugerne. For os handler det om at kunne formidle, hvilket klimaaftryk hver ret har på en enkel måde. På den måde kan vi tydeliggøre, hvad grønnere valg i en ret kan betyde.

Bjørn Anskau
Bjørn Anskau

Daglig leder hos Millum

 

Reducer madspildet ved at få indsigt i, hvor madspildet finder sted

Et andet bæredygtighedsmål, som mange virksomheder inden for foodservice har, er at reducere madspild. Dette var også stærkt efterspurgt af Millums indkøbskunder og var grunden til, at virksomheden valgte at udvikle en funktion, der gør det let for restaurantens medarbejdere at registrere madspild. Her kan man få indsigt i typen af madspild, og hvor man har mest madspild, så man kan gøre noget ved det. Med muligheden for at registrere madspild i samme system, som man bruger til opgaver som varebestilling, bliver det mere effektivt at arbejde henimod dette bæredygtighedsmål.

 

Planlæg og mærk menuer med de korrekte informationer om allergen- og næringsindhold

Ud over at arbejde mod bæredygtighedsmål er der en række andre opgaver og krav, der må gennemføres i et storkøkken. I Millums Menubank kan kokke nemt lave opskrifter og menuer, der skal mærkes med det rette allergen- og næringsindhold. Her kan de også lave menuplaner for flere dage, uger eller en måned ad gangen. Når man skal bestille varerne, er det muligt at hente bestillingsforslag baseret på antallet, man skal servere af hver ret, eller baseret på tidligere bestillinger.

I mad- og drikkeindustrien er det også vigtigere end nogensinde at have kontrol over næringsindhold, allergener og E-%. I Menubank får man adgang til Matinfo, hvor man kan hente detaljeret information om næringsindhold og allergener i produkter for så enkelt at kunne mærke opskrifter med de rigtige oplysninger.

Det er et vigtigt værktøj. Her kan vi angive, hvor mange portioner der skal tilberedes, få overblik over allergener og få en beregning og indkøbsliste ud fra dette. Det betyder, at vi foretager langt mere præcise indkøb til hver enkelt ret. Tilsammen er der tale om en stor reduktion både med hensyn til madspild og omkostninger.

Pål Semb-Johansson

Administrerende direktør hos Nores

 

Udfør statusopgørelser hurtigt og enkelt med modulet til statusopgørelse (inkl. statusopgørelses-app)

I storkøkkener er det ikke muligt at undgå statusopgørelser, og som de fleste, der arbejder på dette område, ved, er det et langtrukkent og kedeligt arbejde. Millum ønskede også at gøre dette arbejde hurtigere og enklere for sine kunder og har derfor integreret et modul til statusopgørelse i systemet.

For vores kunder er statusopgørelsesmodulet en game changer. Vi gennemførte en workshop om udvikling, og her var ønskerne om ny funktionalitet og prioriteringer meget tydelige. Jeg tror, at alle, der deltog, kan genkende funktionaliteten i det nye modul.

Bjørn Anskau

For nylig har Millum også lanceret en statusopgørelses-app for IOS og Android. Det kan ofte være belejligt at tælle på telefonen, da man ikke altid har let adgang til pc, når man skal tælle varer. Appen gør det både muligt at tælle offline, tælle i en fælles statusopgørelse samt at delegere en statusopgørelse til en anden bruger.

 

Få bedre leverandørstyring med alle leverandører i et og samme system

Når man skal foretage indkøb, kan det ofte være vanskeligt at have overblik over alle leverandører. Med et indkøbssystem løses dette problem. I systemet får du alle dine leverandører samlet på et sted med ét login. Du får overblik over alle dine aftaler og priser, som er forhandlet på plads af din kæde eller medlemsorganisation.

Det er vigtigt at bemærke, at med Millum får du ikke bare overblik over dine leverandører, du kan også få overblik over hele leverandørkæden. Med stadig større fokus på bæredygtighed og samfundsansvar har flere og flere restauranter behov for dette. De ønsker at have overblik over både miljømæssige og etiske aspekter i hele leverandørkæden. Factlines, som er Millums samarbejdspartner, tilbyder et værktøj, som indkøbere kan bruge til at sikre, at deres leverandører opfylder kravene til bæredygtighed og samfundsansvar.

 

Forbedre fakturaflowet ved indkøb til storkøkkener

Som med alle leverandører kan det være vanskeligt at holde styr på alle fakturaer, som skal konteres korrekt og betales rettidigt. Ved fakturaintegrationer tilpasset en virksomheds eget fakturagodkendelsessystem formidler Millum alle indkommende fakturaer beriget med data som konterings- og modtagerinformation, videre til det rigtige sted.