Gå til hovedindhold

Grønne indkøb er fremtiden

Grønne indkøb er populære ord i branchen i dag. Et stadig stærkere fokus på bæredygtighed og samfundsansvar har fremtvunget ændringer med hensyn til, hvordan og hvad der købes ind. Hos Millum går vi op i at tage vores del af samfundsansvaret, og vi tror, vi bedst gør dette ved at hjælpe vores kunder til at foretage grønnere indkøb i fremtiden.

Af: Sofie Vatle 20.10.2020 10:56

kokk lager pizza

Vi mener, at vi kan bidrage ved at facilitere en grønnere handel i vores systemer. I samarbejde med vores kunder er vi hele tiden på udkig efter forbedringer, som bringer os nærmere en grøn handel. Som det seneste har vi lavet vores CO2-kalkulator, der tydeliggør klimaaftrykket af indkøb helt ned på portionsniveau.

Bjørn Anskau

Daglig leder

Hvad betyder grønnere indkøb egentlig?

Et grønnere indkøb er produkter eller tjenester, som ved købet forårsager minimale miljøpåvirkninger. Det indebærer inddragelse af sundheds- og miljøhensyn i søgningen på produkter og tjenester af høj kvalitet til konkurrencedygtige priser. Ved almindelige indkøbsrutiner har man fokuseret mest på at få valuta for pengene. Ud over at fortsætte med at tjene på handel er det i nutidens samfund lige så vigtigt at gøre det på en mere bæredygtig måde. Det indebærer at gøre indkøbene grønnere i hele leverandørkæden og have systemer, som hjælper til at få styr på på handlen.  

Branchen presses mod grønnere indkøb

Der er et stort uforløst potentiale hos foodservicebranchen i Norge, Sverige og Danmark, som samlet set har en handel på over 80 milliarder NOK om året. Derfor er der tale om store effekter, hvis man får gjort størstedelen af denne handel grønnere. Heldigvis er der mange virksomheder, som allerede er godt i gang med dette arbejde, bl.a. i samarbejde med Millum.

Det er store tal. At omlægge størstedelen af indkøbene til grønne indkøb er ikke klaret natten over, men vi bør hellere se på det som ”alle bække små...”. Hos Millum lægger vi op til grønnere indkøb, men vi er ingen garant for, hvordan markedet fungerer i dag. Sammen kan vi rykke branchen.

Indkøbere hos de store indkøbssammenslutninger og virksomheder oplever et stadig stærkere pres både fra ansatte og gæster om at fokusere mere på grønne indkøb og bæredygtighed. Det er temaer, som traditionel procurement ikke har haft det store søgelys på, hvor fokusset tidligere har ligget på pris, leveringspræcision og mængderabatter. 

Blandt de temaer, der nu træder frem som de vigtige, er:

  • Produktion og håndtering af affald
  • Brug af kemikalier
  • Miljøvenlige produkter
  • Energiforbrug
  • Etisk handel
  • Transport og optimering af vareleverancer
  • Underleverandører og deres håndtering af miljø
  • Certificeringer, som viser det arbejde, der gøres
  • Effektive systemer til det rette valg af produkter

Mange af disse temaer har vi løsninger til i Millum Procurement takket være samarbejdet med kunder og andre samarbejdspartnere. Så vi kan absolut garantere, at du kan foretage grønnere og bedre indkøb med Millum Procurement.

Løsningen ligger i strukturerede indkøb

Ved at benytte e-handel får man et virkemiddel til at opnå grønnere og mere effektive indkøb. Indførelsen af et sådant system vil også understøtte virksomhedens mål om effektiv udnyttelse af ressourcerne. Med et godt indkøbssystem er det lettere at kontrollere handlen med godkendte leverandører, produkter og kontrakter. Aftaler bliver mere synlige og kontrollerbare, optimering kan reducere administrationsomkostningerne, og de ansatte får mere overblik og bliver bevidste om de køb, der foretages. Dermed får man også mere kontrol på lageret og mindre spild i miljøet. 

Fremtiden er digital. Mange af vores indkøbskunder har været tidligt ude og har brugt e-handel i mange år. Det høster de nu fordelene af.