Gå til hovedindhold

Tag ansvar for din værdikæde

Sammen med vores samarbejdspartner Factlines kan du dokumentere og vise samfundsansvar over for dine kunder.

Af: 03.06.2019 07:49

samfunnsansvar.jpeg

Factlines er en norskejet virksomhed, som har sat arbejdet med samfundsansvar i system. Mange store og velkendte norske aktører i både den offentlige sektor og det private erhvervsliv har siden opstarten i 2012 gennemgået en såkaldt leverandørkortlægning med hjælp fra Factlines.

Formålet er at kunne dokumentere, at de har styr på både miljøspørgsmål og de sociale og etiske aspekter i leverandørkæden. Factlines er meget kompetente på disse områder. Blandt de ansatte er der både teknologisk kyndige og specialister inden for CSR, og flere har tidligere været aktive i forskellige miljøorganisationer.

Højere krav med mere effektive løsninger

I den seneste tid er der stillet krav om leverandørkortlægning og kvalitetssikring i både den offentlige og private sektor.

Siri Engesæth er administrerende direktør hos Factlines. Hun ønsker sig ikke vindere og tabere, men vil hellere, at hele branchen støt og roligt forbedrer sig.

– Målet er ikke, at vores løsning skal bruges til at diskvalificere leverandører. Ingen er perfekt, men alle kan gøre noget for at forbedre sig.  Når man begynder på en leverandørkortlægning, får man hjælp til at foretage en systematisk gennemgang af virksomheden for at danne sig et overblik over, hvilke områder man har styr på, og hvor der eventuelt er udfordringer. Ud fra denne risikoanalyse kan man arbejde målrettet med enten risikoreduktion eller forbedringsarbejde. Derefter følger en regelmæssig opfølgning og rapportering, så både virksomheden og kunderne får en oversigt over, hvordan det ser ud, fortæller Engesæth.

Flere af Millums kunder anvender allerede Factlines i arbejdet på at sikre sine leverandørkæder.

Ansvar i alle led

De fleste færdige produkter har en lang række aktører bag sig, og kun et fåtal har en kort og overskuelig leverandørkæde. Den store udfordring for de fleste indkøbere er at få fat på detaljeret information, uden at det tager alt for lang tid eller bliver for dyrt.

– Vi arbejder efter en såkaldt chain of custody-metode til indhentning af information. Det indebærer, at den enkelte aktør i værdikæden skal informere om sin virksomhed til næste aktør i rækken. På den måde opbygger man en slags netværk af de virksomheder, der har rapporteret. Eftersom rapporteringen er ensartet, behøver man ikke starte forfra ved hver ny kunde, der beder om en gennemgang, afslutter Engesæth.  

Datasikkerhed er et nøgleord i denne sammenhæng. Strenge regler og en velgennemtestet teknologi sikrer, at informationen ikke kommer på afveje.

Sammenfatning

Stadig strengere krav i både den offentlige og private sektor gør det nødvendigt at finde løsninger og samarbejdspartnere for at løse nye problemstillinger. Vores samarbejde med Factlines er et godt eksempel på dette.